اطلاعات این مقاله، رویه کلی طراحی پکیج دیواری را تبیین می کند و به خریدار کمک می کند تا اطلاعات کلی در خصوص انتخاب پکیج مورد نیاز ساختمان را بدست آورد. و به خریدار این دانش را می دهد که با توجه به محل ساختمان و شرایط کارکرد پکیج و خروجی های مورد نیاز، با دید روشن بهترین پکیج را از لحاظ قابلیتی و لحاظ مسایل اقتصادی و عمر مناسب پکیج انتخاب کند.
انتخاب مشعل پکیج دیواری
در طراحی و انتخاب مشعل به کار رفته در پکیج، فاکتورهای متراژ ساختمان، حداقل دمای هوا، حداکثر دمای آب، دمای آب ورودی، جنس دیوارها و کف و سقف و همچنین میزان مصرف آب گرم موثر است. در جداول استاندارد تهیه شده توسط سازمان های مسئول و همچنین تحقیقات آکادمیک، نرخ گرمای تلف شده و مصرف شده در ساختمان بدست می آید، و با توجه به این نرخ، میزان گرمای مورد نیاز جهت تولید در پکیج دیواری به دست می آید. ابعاد لوله های گاز رسانی به ساختمان ها معمولا به گونه ای است که بتواند تمام گاز مصرفی یک ساختمان را با توجه به استانداردهای شرکت گاز تامین کند. بنابراین انتخاب مشعل پکیج دیواری فقط به فاکتورهای ذکر شده در بالا وابسته است و معمولا مشکلی از لحاظ تامین گاز مصرفی وجود ندارد.
تعیین مشخصات لوله های مبدل گرمایی پکیج دیواری
برای انتخاب جنس لوله مناسب و همچنین طول لوله موجود در پکیج دیواری، فاکتورهایی مانند ضریب انتقال حرارت لوله ها، نرخ گرمای مصرفی ساختمان و نرخ مصرف آب گرم و دمای آب ورودی مورد بررسی قرار می گیرد. عامل مهم دیگری که در مشخصات لوله ها موثر است، نوع مبدل حرارتی به کار رفته در پکیج دیواری است. به این صورت که اگر مبدل از نوع مستقیم باشد ضریب انتقال حرارت بالاتر بوده و فرآیند گرم شدن سریع تر اتفاق می افتد. این روش اشکالاتی از قبیل خوردگی و رسوب گرفتگی و وجود نوسان در آب گرم مصرفی را دارد.
در صورتی که مبدل به صورت غیر مستقیم باشد، انتقال حرارت به صورت دو مرحله ای صورت می گیرد. به این معنی که اب موجود در جداره اول توسط شعله گرم شده و در ادامه با انتقال حرارت بین لایه اول و لایه داخلی، آب گرم مصرفی گرم می شود. آب گرم مورد نیاز گرمایش ساختمان مستقیما توسط شعله گرم می شود و آب گرم بهداشتی توسط مبدل دولایه یا مبدل صفحه ای گرم می شود.
در واقع مکان هایی که آب مورد مصرف آنها رسوب بالایی دارد بهتر است از پکیج گرمایی با دو مبدل استفاده کنند. تا رسوب گیری لوله های پکیج در مدت زمان طولانی تری رخ دهد. و مکانهایی که املاح آب مصرفی شان کم است انتخاب صرفه جویانه، انتخاب پکیج تک مبدل است.
با توجه به قطر لوله، دبی مورد مصرف، نرخ گرمای مورد نیاز، و نوع مبدل به کار رفته در پکیج، ضریب انتقال حرارت کلی(که با توجه به جنس لوله و ضخامت جدار لوله و فیلم رسوب و فیلم هوا و فیلم آب تعیین می شود)، و با توجه به روابط انتقال حرارت در هدایت و جابجایی و تابش می توان طول لوله مورد نیاز بدست می آید.
انتخاب شرایط دودکش و خروج دود پکیج گرمایی
پکیج های گرمایش به دو نوع فن دار و بدون فن دسته بندی می شوند. در انتخاب سیستم خروج دود پکیج عوامل زیر موثر است:
1- محل نصب پکیج شامل نصب داخل یا خارج ساختمان
2- قطر لوله به کار رفته برای دودکش
3- متراژ ساختمان
4- نوع لوله کشی دودکش
در صورتی که پکیج در تراس نصب شود مطابق قانون باید از پکیج های فن دار استفاده شود.
در ساختمان هایی که فضای کافی برای دودکش پکیج وجود ندارد یا در نظر گرفته نشده است و یا لوله دودکش ارتفاع کمی دارند، به علت مقاومت لوله دودکش در برابر حرکت دود و کاهش اختلاف فشار ناشی از اختلاف دما و فشار محیط و دود، خروج دود با اختلال مواجه می شود. در واقع با کمتر شدن قطر لوله دودکش و کاهش ارتفاع لوله مقاومت در برابر خروج دود افزایش یافته و دود به سختی و با دبی کمتری خارج می شود. این مسئله منجر به نشت دود در ساختمان شده و خطرات زیادی را برای ساکنین به وجود می آورد. بنا براین مطابق با قانون برای ساختمان هایی که قطر لوله دود کش به کار گرفته شده برای آنها از 15 سانتیمتر کمتر باشد و یا اختلاف ارتفاع خروجی دودکش و پکیج کمتر از چهار متر باشد، بایستی از پکیج های فن دار استفاده شود.
در ساختمان هایی که متراژ پایینی دارند به علت مصرف شدن هوای داخل خانه توسط مشعل پکیج، نیاز است که هوای مورد نیاز پکیج از بیرون و توسط لوله دودکش دوجداره تامین شود. در این حالت به علت سریعتر سرد شدن دود به علت انتقال حرارت با هوای آزاد و در نتیجه خروج آهسته تر دود، و همچنین نیاز به مکش برای ورود هوا از بیرون به داخل، نیاز به نیروی یک فن دمنده است. در این حالت باید مطابق قانون برای واحدهای با متراژ کمتر 60 متر از دودکش دوجداره و پکیج فن دار استفاده شود.
در ساختمان هایی که به هر علت مکش لوله دودکش کم باشد باید از پکیج فن دار استفاده شود. این علت ها می توانند وجود خم های زیاد در مسیر دودکش، همچنین کم بودن قطر لوله و یا نشتی های دودکش و ... باشند. در این حالت بایستی برای تسهیل فرآیند خروج دود از نیروی فن دمنده کمک گرفته شود و فلذا برای چنین واحدهایی استفاده از پکیج فن دار توصیه می شود.
انتخاب پمپ پکیج دیواری
برای انتخاب توان مورد نیاز برای پمپ به کار رفته در پکیج فاکتورهایی مانند نوع سیستم گرمایش ساختمان و میزان افت فشار موجود در لوله ها موثر است. در صورتی که طول لوله های به کار رفته و همچنین زانوها و چندراهی های به کار رفته در سیستم گرمایش افزایش یابد و یا قطر لوله کاهش یابد، به پمپ آب با ارتفاع هد بالاتری نیاز است. همچنین در صورت استفاده از گرمایش از کف و استفاده از فن کویل افت فشار افزایش یافته و ارتفاع هد مورد نیاز افزایش می یابد. اندازه گیری تخمینی افت فشار در سیستم گرمایش بر عهده مجری است که با توجه به روابط مهندسی مکانیک سیالات و استانداردهای موجود در مراجع و کتب تاسیسات تعیین می شود.